2.10.07

MATFAKTA DEL 3

SPIS RIKTIG FETT, OG GÅ NED I VEKT!

Kroppen din er en klok maskin. Den holder vekten og reduserer overvekt, så lenge du gir den riktig næring. Kroppen din er faktisk så finurlig innstilt at når du spiser fett, får den impulser om å forbrenne fett!

Det er imidlertid viktig å skille på nyttig og dårlig fett. Kroppen din har godt av riktig fett og forbrenner det lett.

Kroppen kan velge mellom å forbrenne protein, karbohydrater eller fett. Det meste av fettet i maten omdannes til kroppsfett, men fettet i fettcellene dine forbrennes og byttes ut i løpet av tre til fire måneder. Dersom du spiser mer enn du forbrenner, går du opp i vekt, men du kan selv øke fettforbrenningen ved å spise rett type fett. Fett hjelper deg også å holde vekten gjennom å gi deg større metthetsfølelse.

Fett frigjør hormonet CCK, Cholecystokinin, som øker forbrenningen din og gjør deg mett. Fett forsener også tømningen av magesekken, noe som fører til mindre svingninger i blodsukkeret. Et høyere inntak av fett innebærer som oftest et lavere inntak av karbohydrater. Du blir fortere mett, og fettinnlagringen minsker. Flerumettet fett kan forbedre insulinfølsomheten, noe som også gir høyere fettforbrenning. Når du spiser fett, får kroppen signal om at den ikke trenger å lagre fett for kommende sulteperioder. Det som i stedet skjer, er at forbrenningen øker.

Slik bør energiinntaket ditt se ut:

30-40 prosent fra fett
20-30 prosent fra protein
40 prosent fra langsomme karbohydrater

Et slikt energiinntak vil gi deg energi, byggesteiner til musklene, samt lav påfylning til fettcellene. Samtidig får du tilstrekkelig med fett for at forbrenningen din opprettholdes.

Så, dersom du spiser riktig, kommer du til å frisette og brenne mer fett enn den mengden fett du tilfører kroppen. Om du derimot spiser for lite fett, kommer kroppen følgende til å brenne lite fett. Dette betyr at et lavt inntak av fett i stedet øker omdannelsen av karbohydrater til fett.

Kokosfett er en veldig bra type fett for å øke fettforbrenningen. Det inneholder MCT fett (står for medium chain triglycerides), som har kortere karbonkjeder enn vanlig fett. MCT løser seg lettere i vann, og tas opp og transporteres lett i blodbanene. Denne type fett gjør deg ikke fet ettersom det forbrukes i leveren som energi i stedet for å lagres i fettvevet. Kokosmelk er f. eks. bedre for fettforbrenningen enn fløte og fet kumelk, til tross for at melkefett også til en viss grad inneholder MCT.