Lurer du på hvilke matvarer som er nyttige og hvilke som er mindre nyttige når det gjelder innhold av sunt og usunt fett? Nedenfor finner du svaret i form av enkle trafikkregler.
GRØNT LYS
Nøtter, mandler, oliven, avokado, rapsolje og kylling inneholder enkelmettede fettsyrer. Det kan du spise mye av.
Fisk, skalldyr, valnøtter og linfrø inneholder flere umettet fett, der fremfor alt imega-3 fettet er svært nyttig. Denne typen fett øker fettforbrenningen.
GULT LYS:
Vær forsiktig med fete meieri- og kjøttprodukter, samt fete ”delikatesse” produkter (ferdiglagde sauser, pateer, gratenger, etc.). Disse matvarene inneholder mettet fett. Mettet fett har langt en langt større tendens til å lagres i fettcellene enn umettet fett. Det virker også negativt inn på blodfettet, og minsker insulinfølsomheten, noe som øker risikoen for overvekt og diabetes type 2.
RØDT LYS:
Potetgull, pommes frites, visse bakeriprodukter, samt matvarer av hel- og halvfabrikat inneholder transfettsyrer. Transfettsyrer er den mest usunne formen for fett, og øker risikoen for overvekt og hjerte- og karsykdommer. Dersom det står ”herdet fett” eller ”delvis herdet fett” på innholdsfortegnelsen, er det et tegn på at matvaren inneholder mye transfettsyrer. Velg heller et annet produkt!